Luonnon väreistä tuttuja ennestään olivat toki sipulin, teen, kahvin ja joidenkin kasvien käyttäminen. Olihan meillä kasvivärjäysjaksokin.
Kaloille halusin kokeilla useampaa väriä, joten värjäsin kirjolohen kahdessa osassa ja ne erivärisiksi. Siian leikkasin kolmeen osaan ja värjäsin kaikki kolme osaa eri väreillä.
Siian kaksi osaa laitoin reiluksi puoleksi tunniksi toisen keltasipuliin ja toisen krappijuuriliemeen. Krappijuuren väri toi valitsemani siian kuvioinnin entistä hienommin esiin.
Kirjolohen laitoin ensin vihreään teehen puoleksi tunniksi. Väri oli laimen likaisen keltainen eikä tuonut muuta kuin kirjolohen mieleen. Onnistunut kokeilu tuli, kun päätin tehdä liukuvärikokeilun.
Kastoin vain osan kirjolohesta kokenilliliemeen. Kokenillista meillä oli kaksi eri vahvuutta. Taittelin vatsapuolen sormieni väliin ja kastoin selkäpuolen varovasti kokenilliliemeen. Väri alkoi nousta ja leviä nopeasti, joten taisin pitää vain muutaman minuutin tässä karmiinin punaisessa liemessä.
Kokenilli on kokenillikirvasta saatava väri. Tässä siian nahka (oikean puoleisessa kuvassa oikealla) hetken aikaa värjäysliemessä oltuaan.
Siika oli vahvassa kokenilliliemessä ja kirjolohen pyrstöosa oli laimeammassa kokenilliliemessä. Väriero on melkoinen, vaikka ne olivat yhtä kauan väriliemessä.